ضرب و جرح عمدی چیست و مجازات آن به چه صورت است؟

اگر نگاهی به پرونده های موجود در دادگاه ها و یا صفحه حوادث روزنامه ها انداخته باشید، متوجه حجم انبوهی از جرایم ضرب و جرح عمدی میشوید. امروز خشونت های خانگی و اجتماعی بسیار افزایش یافته است و نیازمند توجه ویژه جامعه شناسان و روانشناسان به این مقوله مهم است. عصبانیت، خشم، استرس، توهین و عدم کنترل خشونت، منجر به وقوع جرایم ضرب و جرح عمدی میشود. گاهی ضرب و جرح منجر به فوت شخص شده و حکم قصاص را در پی دارد. توجه کنید که ضرب و جرح نباید با ضرب و شتم اشتباه گرفته شود! ضرب و جرح به آسیب های فیزیکی گفته میشود که منجر به از هم گسیختگی بافت ها، خونریزی، کبودی، قطع عضو و… شود اما شتم به معنای «توهین کردن» و «دشنام دادن» است.
جرایم ضرب و جرح عمدی
هرگاه شخصی از روی قصد و نیت به شخص دیگر آسیب جسمانی وارد کند و این آسیب منجر به شکستن، کبودی، قطع عضو و حتی قتل شود، جرم ضرب و جرح عمدی رخ داده است. برای تحت تعقیب قرار گرفتن و بازداشت فرد ضارب نیاز است که از او شکایت شود، ولی اگر ضارب هنگام ارتکاب جرم از سلاح گرم / سرد مانند اسلحه، چاقو، قمه و… استفاده کرده باشد؛ نیازی به شکایت وجود ندارد و تحت تعقیب مراجع قضایی قرار میگیرد؛ زیرا در این صورت جرم ضرب و جرح عمدی، جنبه عمومی پیدا میکند که از جرایم غیرقابل گذشت است.
طرح شکایت ضرب و جرح به چه صورت است؟
اولین قدم، مراجعه به کلانتری و تنظیم شکایتنامه علیه ضارب یا اطلاع رسانی به کلانتری و حضور ماموران انتظامی در محل حادثه و تنظیم صورت جلسه است. در مرحله بعد پرونده به یکی از دادسرا های محل وقوع جرم ارسال میشود. در مرحله سوم مراجع قضایی به پرونده رسیدگی میکنند و در صورت اثبات جرم ضرب و جرح، متهم به دادسرا احضار میشود. پس از تحقیقات کامل و رجوع فرد آسیب دیده به پزشکی قانونی، تفهیم اتهام صورت میگیرد. سپس پرونده برای دریافت حکم قطعی به دادگاه کیفری ارسال میشود و قاضی پس از بررسی کامل پرونده، حکم ضرب و جرح را صادر میکند. مجازات ضرب و جرح عمدی میتواند قصاص، حبس، دیه و… باشد.
توجه کنید که در صورت وقوع جرم ضرب و جرح، فرد آسیب دیده باید در اسرع وقت به پزشکی قانونی مراجعه کند تا میزان جراحات وارده بر فرد تعیین شود. تاخیر در مراجعه و انجام آزمایش های مربوطه، منجر به کاهش جراحات و یا از بین رفتن آنها میشود.
وکالت دعاوی ضرب و جرح و اثبات آن
برای دستگیری فرد خاطی، لازم است که فرد آسیب دیده شکایت خود را علیه ضارب تنظیم کند و تقاضای دیه نماید. از آنجایی که در بسیاری از موارد، آسیب وارده بر فرد به حدی است که خود نمیتواند مسائل حقوقی و قانونی را پیگیری کند، یا به اندازه کافی به قوانین ضرب و جرح تسلط ندارد، نیاز است تا از یک وکیل ضرب و جرح تقاضای راهنمایی کند. گروه آهوپای از حرفهای ترین و با تجربه ترین وکلا تشکیل شده است که با سابقه ای درخشان در زمینه وکالت دعاوی ضرب و جرح، به شما کمک میکند تا از حقوق قانونی خود دفاع کنید.
نمونه شکواییه ضرب و جرح
با سلام
احتراماً به استحضار می رساند:
آقای/خانم …………………. در تاریخ ……………. در محل ………………… (مکان وقوع جرم) به بنده حمله ور شده و اینجانب را با ……………………… (وسیله ضرب و جرح) مورد ضرب و جرح قرار دادند که از ناحیه …………………………… دچار جراحات و آسیب شدیدی شده ام که به بیمارستان منتقل شده و به مدت ………… بستری بودم. همچنین با معرفی اینجانب به پزشکی قانونی در گزارشی به ……………….. در تاریخ …………………… شماره …………….… وضعیت بنده را شرح دادند. در حال حاضر نیز به دلیل شدت جراحات بهبودی کامل پیدا نکرده ام. لذا با استناد به دلایل اینجانب از جمله شهادت شهود، استشهادیه و نامه پزشکی قانونی و همچنین به استناد ماده ۶۱۴ قانون مجازات اسلامی تعزیرات رسیدگی و مجازات متهم را استدعا دارم. در ابتدا نیز با توجه به خسارات وارده به بنده به مبلغ …………… ریال صدور قرار تامین خواسته و اجرای فوری آن را تقاضا دارم.
وکیل ضرب و جرح در تهران
با همه این تفاسیر، حضور یک وکیل ضرب و جرح امری لازم و ضروری است. مجرم میتواند از راه های مختلفی اقدام به دور زدن قانون کند؛ در صورت داشتن وکیل، میتوانید بدون نگرانی و دردسر مسائل قانونی خود را پیگیری کنید و مانع از پایمال شدن حق خود شوید.