چطور چک های ربا را در دادگاه اثبات کنیم؟ (راهنمای مراجعین)

متاسفانه هنوز در جامعه افرادی هستند که بخاطر داشتن سرمایه زیاد اقدام به ربا خواری یا همان قرض دادن پول با بهره میکنند. این کار جدا از لطمه های بزرگی که از لحاظ اقتصادی به جامعه وارد میکند میتواند زندگی یک نفر را به راحتی با خاک یکسان کند.
همانطور که میدانید گرفتن ربا در قوانین کشور ما مانند دادن ربا، جرم محسوب میشود و دو طرف معامله در صورت رجوع به دادگاه و ارائه شکایت خود مجازات خواهند شد، همین موضوع باعث شده است بیشتر کسانی که به دلیل مشکلات اقتصادی ربا گرفته اند، به دلیل ترس از مجازات به دادگاه مراجعه نکرده و ازربا دهنده یا همان رباخوار شکایت نکنند.
ما در این مقاله میخواهیم بررسی کنیم که چطور می شود چک های ربوی را در دادگاه اثبات کرد.

اثبات ربوی بودن چک در دادگاه
اگر شکایت شما حول موضوعات ربا میباشد به شما توصیه میشود حتما از یک وکیل چک کیفری مجرب و یا وکیل دعاوی ربوی مشاوره بگیرید.
اثبات دعاوی ربوی از مشکل ترین شکایاتی است که در دادگاه مطرح میشود.
اثبات ربوی بودن یا نبودن چک فقط از راه کارشناسی امکان پذیر است و با در نظر گرفتن ادله اثبات، وکلا و کارشناسان معمولا با توجه به نوع و موضوع پرونده از روش های زیر استفاده می کنند.
این قسمت را با مثال پیگیری میکنیم:
در تاریخی مشخص مبلغی پول ( ۱۰۰ میلیون تومان) از حساب شخصی به حساب شخص دیگر کارت به کارت شده یا از طریق سیستم شبا منتقل شده است. بعد از این انتقال، یکسری چکهای سری و پشت سر هم با مبالغ ثابت و یکسان( ۴ میلیون تومان) صادر می شود.
زمانی که کارشناس مبلغ این چکها را جمع میکند، متوجه میشود که مجموع مبلغ این چکها دقیقا مساوی است با مجموع آن پولی که شخص اول به حساب شخص دوم انتقال داده است، به علاوه اسکونت یا سود آن.
خب بهنظر میرسد در چنین شرایطی نظر کارشناسی یک اماره محکم درخصوص ربویبودن چکها به حساب خواهد آمد.
از طرف دیگر…
طبق ماده٧ قانون صدور چک، چکی که بابت بهره پول ربا صادر شده قابل مجازات نیست و چنانچه این چک بابت خود پول باشد، مجازات امکانپذیر است.
برای مثال:
فرض کنیم یک چک۸۰۰ میلیون تومانی صادر شده که بخشی از آن بابت اصل پول بوده و بخش دیگرش بابت بهره پول، در این مورد دادگاه حقوقی نسبت به اصل پول رأی صادر خواهد کرد و دادگاه کیفری نیز میتواند نسبت به این پول مجازات صادر کند.
چرا که طبق قانون، چکی که بابت بهره ربوی صادر شده است قابل مجازات نیست و قابلیت مجازات فقط درباره چکی که بابت اصل پول صادر شده امکان پذیر است.

اثبات سایر معاملات نامشروع
بهره ربوی را شاید بتوان با نظر کارشناس ثابت کرد ولی در مورد سایر معاملات نامشروع مثل (خرید و فروش مشروبات الکلی) چون صادرکننده چک میتواند ادعا کند آن چک را بابت خرید سکه، ارز یا هر چیز دیگری صادر کرده، اثبات اینکه معامله نامشروع بوده است بسیار دشوار میباشد.
قراردادهای پوششی
برای مصال دو نفر با هم قرار داد اجاره طلا بنویسند. در حالی که این عمل به هیچ وجه معنا ندارد و طلا قابل اجاره نیست. ( چون عین مال باقی نمی ماند و فروخته می شود)
این قرار دادها اغلب به عنوان پوشش برای معاملات ربا انجام میشود و برای اثبات آن باید از نظرات کارشناسانه همراه شهادت شهود استفاده کرد.
افزایش شانس پیروزی در شکایات ربوی
حقیقت این است که نهایتا ٣٠درصد از معاملات ربوی در دادگاه اثبات میشود، این عدد در صورتی درست که دارنده چک برای دفاع از خودش حاضر میشود وجود ربا را در چک مورد نظر بر زبان بیاورد. متاسفانه این اتفاق در اغلب موارد رخ نمی دهد چرا که افراد میدانند در صورت اقرارشان به ربوی بودن چک مجازات خواهند شد.
در مقالات بعدی در مورد مجازات چک های ربوی مفصل صحبت خواهیم کرد.
یک شانس بزرگ …
در صورت اثبات فرض اضطرار از سوی دارنده چک، او می تواند خودش را از مجازاتی که از طرف دادگاه میتواند صادر شود مبرا کند
جمع بندی
ربا گرفتن تحت هر شرایطی، میتواند راه ورود شما به دردسرهای بزرگتری باشد.
اگر شما بتوانید اصل پول و اسکونت آن را به ربا دهنده بازگردانید متحمل ضرر مالی شده اید و اگر نتوانید این کار را بکنید به راحتی زندگی خود را خواهید باخت.
اگر بخواهید شکایت کنید، جدا از هزینه وکیل و وقت گیر بودن طی شدن روند قانونی دادگاه، امکان اینکه شما نیز در دادگاه مجرم شناخته شوید بسیار بالاست.
مگر اینکه دلایل شما به سمت اضطرار رفته و وکیل چک های ربوی مجربی نیز با شما همکاری کند.
شما عزیزان میتوانید برای طرح سوالات و گرفتن مشاوره به صورت رایگان با وکلای دعاوی ربوی گروه وکلای آهوپای تماس حاصل بفرمایید.