فیشینگ به معنای بدست آوردن اطلاعات حقیقی، حقوقی، مالی، گذرواژه ها و… از طریق جعل آدرس یک وبگاه، یک آدرس ایمیل و… میباشد.
بدین صورت که افراد سود جو با طراحی و ایجاد یک وبسایت کاملا مشابه با یک وبسایت معتبر، شما را نسبت به ارائه اطلاعات شخصی خودتان مثل شماره کارت، اطلاعات شخصی و … ترغیب میکنند.
نکته: تفاوت اغلب این سایت ها با سایت اصلی صرفا در آدرس اینترنتی آن میباشد، بدین شکل که ممکن است ادرس اصلی در یک حرف یا یک المان مثل خط تیره، نقطه و … با آدرس اصلی تفاوت داشته باشد.
مجرمان یا همان فیشرها در این مواقع با دسترسی به اطلاعات شخصی، اقدام به کلاهبرداری از دیگر افراد میکنند.
روش های انجام فیشینگ
فیشینگ به روش های مختلفی اجرامی شود اما برخی از روش ها طبق آمار در بین کلاهبردارهای اینترنتی رایج تر بوده و بیشتر از بقیه موارد استفاده قرار میگیرد.
از رایج ترین روش های فیشینگ میتوان به ارسال پست الکترونیک های قلابی از طرف افرادی که ادعا میکنند همکار شما بوده یا شما را میشناسند، تبلیغات دروغین در شبکههای اجتماعی، وبگاههای قلابی برای امور خیریه ، تاسیس وبسایت هایی با اسامی مشابه با سایت های شناخته شده (به خصوص بانک ها) و… از اصلی ترین روشهای اجرای این نوع کلاهبرداری میباشد.
نکته: قابل ذکر است که این کلاهبرداران اینترنتی به صورت کلی سایت هایی با کیفیت عالی طراحی کرده و از تیترهای رسمی و آشنایی که در سازمان ها، شرکت ها و موسسات مالی دیده میشود، استفاده میکنند. چرا که تنها راه فریب دیگران رعایت کیفیت و موارد کلی است.
مجازات جرم فیشینگ
فیشینگ جز رواج بیاعتمادی بین مردم، تحصیل مال نامشروع و البته ایجاد اختلال و بی نظمی در ساختار اقتصادی و اجتماعی جامعه هیچ اثر دیگری ندارد؛ به همین دلیل قانونگذار این عمل را جرم انگاری کرده و در دسته جرایم کلاهبرداری اینترنتی قرار داده است و برای آن مجازات در نظر گرفته است.
در این مورد، مواد ۱۲ و ۱۳ قانون جرایم رایانهای مصوب ۱۳۸۹ به موارد کلاهبرداری اینترنتی میپردازد و مجازات آن را بیان می کند.
این قانون در ماده ۱۳ در مقام بیان مجازات کلاهبرداری اینترنتی عنوان میدارد که مرتکبان کلاهبرداری اینترنتی موسوم به فیشینگ علاوه بر رد مال به صاحبان به یک تا پنج سال حبس یا جزای نقدی از بیست تا یکصد میلیون ریال و یا اشد مجازات که جمع دو مجازات فوق می باشد، محکوم خواهند شد.
مراحل شکایت از فیشینگ (کلاهبرداری های اینترنتی)
در مرحله اول شما میبایست به دادسرای عمومی و انقلاب محل زندگی خود مراجعه بفرمایید و با پرداخت ۵۰۰۰ تومان شکایت خود را نسبت به کلاهبرداری اینترنتی (فیشینگ) انجام شده، اعلام کنید.
نکته: به شما توصیه میکنم برای اینکه سرعت پیگیری شکایت شما بالاتر باشد به دادسرای ویژه جرایم رایانه ای به نشانی خیابان شریعتی، پایین تر از خیابان بهار شیرازی کوچه فرهاد مراجعه فرمایید.
برای مراجعه به این دادسرا شما باید علاوه بر مدارک هویتی( کارت ملی و شناسنامه) مبلغ ۱۲۰۰۰ تومان نیز برای ابظال تمبر و هزینه های جانبی همراه خود داشته باشید.
ساعت کاری این دادسرا و طرح شکایت از ساعت ۸-۱۲ ظهر میباشد.
مراحل رسیدگی به شکایت فیشینگ
دادگاهی که پرونده شما در آن بررسی میشود، دادگاه عمومی کیفری واقع در محل زندگی شما (محل وقوع جرم) میباشد. در نتیجه پرونده به دادگاهی ارجاع داده می شود که جرم فیشینگ در آنجا اتفاق افتاده باشد. پس از دریافت و مطالعه پرونده توسط قاضی، رسیدگی به پرونده و رای مناسب صادر خواهد شد.پس از اعلام حکم نهایی و قطعی، از آنجا که اجرای احکام کیفری به عهده دادسرا میباشد. دادسرا پس از دریافت رای آن را به اجرا در خواهد آورد.
جمع بندی و نکات مهم برای جلوگیری از فیشینگ
انجام کارهایی مثل تغییر رمز، پاک کردن دادههای شخصی موجود در حساب کاربری یا حتی بستن حساب کاربری مربوط به سایتها و سیستمهای رایانهای شخصی، اعلام کلاهبرداری در جهت مسدود کردن حساب بانکی به بانک و … از جمله مواردی است که موجب می شود شما یا هک نشوید یا ضرر زیادی از این بابت متحمل نشوید.
چند نکته بسیار مهم
- دانش خود را نسبت به رایانه و روش های هک افزایش دهید.
- نام کاربری و رمز خود را سعی کنید پیچیده و مختلف انتخاب کنید، از قرار دادن رمز خود با شماره تلفن همرا، سال تولد و … اجتناب کنید.
- از رایانه های عمومی یا افرادی که نسبت به آن ها اعتماد ندارید برای انجام فعالیت های مهم و بانکی خود استفاده نکنید.
- در هنگام ورود به سایتهای پرداخت وجه بهصورت اینترنتی، حتماً به آدرس بالای سایت دقت کنید تا دقیقاً مشابه سایت اصلی آن بانک باشد و حتما با https آغاز شده باشد.
- بر روی سیستم خود از آنتیویروس و فایروالهای قدرتمند و آپدیت (بهروز شده) جهت کاهش نفوذ هکرها استفاده نمایید.
- از بازنمودن فایلهای ناشناس اینترنتی بپرهیزید زیرا اغلب این فایلهای ارسالی در خود ویروسهای تروجان را فعال مینمایند.
شما همچنین میتوانید در صورت بروز این مسائل در حوزه فیشینگ، کلاهبرداری اینترنتی، جرایم رایانه ای و همچنین پرسش سوالات خود، به صورت کاملا رایگان با وکیل جرایم رایانه ای گروه وکلای آهوپای ارتباط برقرار کنید.