اگر نگاهی به دادگاه ها بیندازیم متوجه میشویم که اکنون دعاوی خانواده افزایش چشمگیری داشته و همین امر سبب شده که کانون خانواده توجه و حمایت ویژه ای را طلب کند.
از دید جامعه شناسان خانواده یکی از عناصر مهم در جوامع انسانی بهشمار میآید و ضرورت تقویت بنیان خانواده، سبب شده تا قانونی به نام حمایت از خانواده تدوین و تصویب شود.

دعاوی خانواده چیست؟
منظور از دعاوی خانواده، دعاوی مدنی است که بین هر یک از زن و شوهر، فرزندان، جد پدری، وصی و قیم وجود داشته باشد.
بعنوان مثال از لحظه ای که زن و مرد ازدواج میکنند وظایفی به آن ها محول میشود و اگر هر یک از آن ها در انجام این وظایف کوتاهی کند، دعوای خانوادگی بین آن ها مطرح میشود. بعد از تصویب قانون حمایت خانواده در سال ۱۳۹۱، رسیدگی به دعاوی خانواده، در دادگاه خانواده مورد بررسی قرار میگیرد.
امروزه اینگونه دعاوی بسیار رایج است و آگاهی نسبت به قوانین حاکم بر دعاوی خانوادگی امری ضروری میباشد. مقررات دعاوی خانواده بسیار زیاد و پیچیده میباشد از اینرو نیاز است تا درصورت بروز دعاوی خانوادگی، به وکیل دعاوی خانواده مراجعه کنید.
برای دستیابی به حقوق قانونی خود و تنظیم دادخواست دعاوی خانوادگی میتوانید از وکلای دعاوی خانواده گروه وکلای آهوپای کمک بگیرید.
انواع دعاوی خانواده
دعاوی خانوادگی گستردگی فراوانی دارد و از آن دسته دعاوی هستند که به امور خانوادگی مرتبط بوده و ناشی از نقض تکالیف مطرح قانونی در حیطه حقوق خانواده، توسط افراد خانواده است.
البته امور دیگری نیز وجود دارد که به دلیل ارتباط تنگاتنگی که با خانواده دارد در زمره دعاوی خانوادگی قرار میگیرد.
در ماده ۴ قانون حمایت خانواده، لیست دعاوی خانواده به شرح زیر است و رسیدگی به این امور در صلاحیت دادگاه خانواده است:

- طلاق، رجوع، فسخ و انفساخ نكاح، بذل مدت و انقضای آن
- حضانت
- نسب
- رشد، حجر و رفع آن
- ولایت قهری، امور مربوط به ناظر و امین اموال محجوران و وصایت در امور مربوط به آنان
- نفقه اقارب
- امور راجع به غايب مفقود الااثر
- اهدای جنين
- تغيير جنسيت
- نامزدی و خسارات ناشی از برهم زدن آن
- نكاح دائم، موقت و اذن در نكاح
- شروط ضمن عقد نكاح
- ازدواج مجدد
- جهيزيه
- مهريه
- نفقه زوجه و اجرت المثل ايام زوجيت
- تمكين و نشوز
- سرپرستی كودكان بی سرپرست
رایج ترین دعاوی خانوادگی
دعاوی طلاق
طلاق واژه ای عربی بوده و به معنای رها کردن است و در فقه از آن به عنوان از بین بردن زناشویی یاد میشود و راهی برای جدایی میان زوجین است. طلاق بعنوان یک آسیب اجتماعی شناخته میشود که واکنش های روانی و اجتماعی زیادی را به دنبال دارد و پیامدهای نامطلوبی بر جامعه دارد.
درمواردی که آسیب های زندگی مشترک بیشتر از آسیب های طلاق است، چاره ای جز خاتمه دادن وجود ندارد!
طلاق انواع گوناگونی دارد و میتواند طلاق از طرف زن، طلاق از طرف مرد و طلاق توافقی باشد. هر یک از این روش ها قوانین و مراحل مخصوص به خود را دارد که وجود یک وکیل خبره در این موارد بسیار ضروری است زیرا قوانین متغیر بوده و نیاز است تا شخصی که آگاهی و تسلط کامل بر قوانین دارد، انجام این امور را برعهده بگیرد.


دعاوی حضانت
هنگامی که زوجین درصدد متراکه باشند دعاوی حضانت مطرح میشود و به معنای حق و تکلیفی است که در خصوص نگهداری از فرزندان برای پدر و مادر وضع شده است.
طبق قانون حمایت از خانواده، مادر میتواند تا سن ۷ سالگی فرزند را نزد خود پرورش دهد مگر آنکه در دادگاه ثابت شود که مادر صلاحیت حضانت فرزند را ندارد و پدر میتواند دعوای سلب حضانت را به دادگاه ارائه دهد.
بعد از این سن فرزند باید نزد پدر، بزرگ شود البته در صورت رسیدن به سن بلوغ، طفل میتواند خود انتخاب کند که با کدامیک از والدین زندگی کند.
طبق ماده ۱۱۷۲ قانون مدنی، هیچ یک از والدین حق ندارند در مدتی که حضانت طفل بر عهده آنان است، از نگاهداری او امتناع کنند.
برای کسب اطلاعات بیشتر به صفحه دعاوی حضانت وارد شوید و پس از مطالعه اطلاعات لازم میتوانید با وکلای مربوطه ارتباط برقرار کنید.
دعاوی مهریه
مهریه، حقوق مالی زن است که در هنگام عقد به او تعلق میگیرد و در هر زمان که بخواهد میتواند آن را مطالبه کند. مهریه انواع مختلفی دارد از جمله: مهریه عند المطالبه، مهریه عندالاستطاعه، مهر المثل، مهر المسمی و مهر المتعه.
در صورت طرح دعوی مهریه، دادگاه به شوهر ۱۰ روز مهلت میدهد تا طلب همسر را پرداخت کند در غیر اینصورت زن میتواند تقاضا کند که اموال شوهر توقیف شود.
در صورتی که مرد نتواند مهریه را پرداخت کند، زن میتواند تقاضای بازداشت یوم الادای مرد را داشته باشد.
حق حبس، حقی است که به زوجه تعلق می گیرد و زن می تواند بعد از عقد ازدواج، شروع زناشویی و تمکین را منوط به اخذ مهریه نماید که در این صورت شوهر مکلف است مهریه و نفقه وی را بپردازد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید به صفحه دعاوی مهریه مراجعه کنید. همچنین کارشناسان ما، برای دریافت مشاوره و راهنمایی و هرگونه سوال آماده خدمت رسانی هستند.

وکیل دعاوی خانواده آهوپای
گروه وکلای آهوپای با تسلط بر مقررات دعاوی خانوادگی و سابقهی حرفه ای در زمینه وکالت دعاوی خانواده، ارائه دهندهی مشاوره های تلفنی، آنلاین و حضوری بوده و کمک شایانی در رسیدگی به دعاوی خانواده میکند.