در اواخر دهه ۹۰ میلادی با گسترش شبکه های اینترنتی و شکل گیری ارتباطات مجازی، مثل تمام زمینه ها افراد سودجو نیز پا به این عرصه گذاشتند و از نبود امنیت کافی و چهارچوب های قانونی اقدام به انجام جرایم مالی، هویتی، کلاهبرداری های رایانه ای و… کردند.
این خلا به وجود آمده در همان سالها به سرعت توسط قانون پوشش داده شد و به موجب آن قوانین کلی برای جرایم سایبری و جرایم اینترنتی شکل گرفت که در اصل مکمل جرایم رایانه ای بودند.
با توجه به امنیت فضای سایبری در سال های اخیر به لطف رشد تکنولوژي، جرایم اینترنتی و رایانه ای به سختی قابل انجام میباشند از طرفی به دلیل گستردگی و سرعت بالای فضای مجازی در انتشار اطلاعات، کشف و پیگیری جرایم در این فضا کمی پیچیده و مشکل است.
جرایم سایبری خود به دوشکل کلی قابل انجام اند:
۱) جرایمی که مستقیما وابسته به رایانه، تلفن همراه و… اند مثل: دسترسی غیر مجاز به داده ها
۲) جرایمی که از طریق رایانه، تلفن همراه و… واقع می شوند مثل: کلاهبرداری اینترنتی که به آن جداگانه پرداخته خواهد شد.
۱) وکالت جرایم مربوط به آزار،توهین و تهدید در فضای مجازی
۲) وکالت جرایم سرقت و جعل هویت افراد برای سودجویی های مالی و هویتی
۳) وکالت دعاوی و جرایم و آزارهای جنسی در بستر اینترنت
۴) وکالت جرایم ترمینیشن و اورجینیشن یا قاچاق تماسهای تلفنی از خارج کشور به داخل و برعکس
۵) وکالت دعاوی تحصیل و افشای اسرار تجاری شرکت ها، ادارات و موسسات
۶) وکالت جرایم نقض حقوق مصرف کننده و همچنین نقض حقوق مولف در فضای مجازی
۷) وکالت جرایم و دعاوی جعل امضای الکترونیکی
۸) وکالت دعاوی فروشگاه های اینترنتی
۹) وکالت دعاوی مرتبط با قراردادهای فناوری اطلاعات
دزدی اطلاعات، هک، دسترسی غیرمجاز و… همه دارای یک معنا و مفهوم میباشند و در اغلب اوقات مقدمه و زمینه سازی جرایم دیگر میباشند. سرقت حساب مالی، اطلاعات شخصی، اطلاعات حقوقی شرکت ها و… همه از مصادیق هک و زیر مجموعه جرایم سایبری میباشند.
بدافزار، جاسوس افزار یا به طور کلی ویروسهای رایانه ای میتوانند بر روی دستگاه شما نصب شده و کلیه فعالیت های شما را رصد کنند و تمامی اطلاعات شما چه حقوقی، چه حقیقی و چه مالی را جمع آوری و به شخص دیگری ارسال کنند.
یکی از راه های متداول مجرمین برای بدست آوردن اطلاعات بالاخص اطلاعات مالی استفاده از روش فیشنگ است که امروز در سایت های شرطبندی و قمار نیز متاسفانه بشدت رواج پیدا کرده است. در این روش فرد مجرم تلاش می کند خود را به عنوان یک مرجع قانونی و رسمی مانند بانک جلوه داده و اطلاعات کارت شما را برداشت میکند.
مجرم از طریق نصب یک کد بر روی سیستم شما، شما را هنگام اتصال به سایت های رسمی و قانونی مانند سایت بانک ها به یک صفحه جعلی و تقلبی هدایت میکند. این عمل از این جهت بسیار به فیشینگ شباهت دارد.
انتشار محتویات مجرمانه و غیرقانونی مثل تصاویر خشونت بار، نشر اکاذیب، افترا و.. از طریق سایت ها، شبکه های اجتماعی و … هر یک جرم مجزایی بوده و مجازات قانونی خاص خود را دارد و به تفکیک مورد توجه قانون گذار واقع شده است.
آخرین و گسترده ترین جرایم رایانه ای در زمره کلاهبرداری اینترنتی قرار میگیرند و طبق ماده ۱۳ جرایم کامپیوتری هرکس به طور غیرمجاز از سامانههای رایانهای یا مخابراتی با ارتکاب اعمالی، وجه، مـال یا منفعت برای خود یا دیگری تحصیل کند؛ علاوه بر رد مال، به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی بیست تا صد میلیون ریال و یا هر دو محکوم خواهد شد.
جرایم و دعاوی رایانه ای، متاسفانه سال هاست عضو جدایی ناپذیر پرونده ها و شکایات در دادگاه ها میباشند به علاوه آنکه این دعاوی صرفا یک دعوای حقوقی ساده نبوده و داشتن دانش فنی و تخصصی در حوزه شبکه و علوم کامپیوتری لازمه حل شکایات و احقاق عدالت در دادگاه می باشد.
در اغلب این شکایات و پرونده ها که ما در سالهای اخیر با آن روبرو بوده ایم، همان اندازه که تسلط بر علم حقوق مهم میباشد، نحوه مستند سازی مدارک و داده ها، نگهداری رد پای مجرم در پرونده و در نهایت دفاع فنی و با تسلط از مستندات ارائه شده مهم و تعیین کننده میباشد.
گروه وکلای آهوپای با تکیه بر تجربه و دانش حقوقی و فنی وکلای خود آماده ارائه مشاوره و قبول پرونده های شما در حوزه جرایم سایبری میباشد.
برای این مهم شما می توانید از طریق لینک زیر با وکلای ما ارتباط برقرار کنید.