وقوع تصادفات با وسایل نقلیه مختلف از پر تکرار ترین حوادثی است که متاسفانه در جامعه ما روزانه رخ میدهد، این تصادفات میتوانند هم به صورت تصادف وسایل نقلیه با هم و یا با عابران باشد.
به دلیل حجم بالای وسایل تقلیه و در دسترس عموم بودن آن، بالطبع وقوع تصادفات رانندگی متاسفانه بخش جدایی ناپذیر زندگی بشر شده است به همین دلیل قانون گذاران در این موارد اقدام به وضع مقررات مشخص پرداخته اند.
تصادفان رانندگی گاهی به دلیل ارتکاب جرم نیست و جنبه کیفری ندارد ولی اغلب این تصادفات ناشی از تخلفات رانندگی، بی احتیاطی، عدم مهارت، عدم رعایت قوانین و… میباشد و در زمره جرایم غیر عمد قرار میگیرد.
وکیل دعاوی تصادفات رانندگی با آگاهی کامل از قوانین و ضوابط حقوقی و کیفری، جمع آوری ادله و مدارک با توجه به اختیارات و فن مذاکره بالا، میتواند شما را در جهت گرفتن حق و یا تبرئه و رفع اتهام در دادگاه یاری کرده و در جهت تفهیم پرونده و آگاهی از حقوق قانونی تان در جرایم و دعاوی مربوط به تصادفات به شما مشاوره بدهد.
وکیل تصادفات میتواند از بیمه تمام خسارات وارده بر خودرو را طلب کرده و با طرح دعوی حقوقی تمام هزینه های مربوط به تصادف را محاسبه و از طرف خاطی مطالبه کند. از طرفی اگر تصادف، ناشی از ارتکاب جرم و یا خلاف رانندگی باشد این شکایت به شیوه کیفری نیز قابل پیگیری از دادگاه میباشد.
وکیل تصادفات در اغلب موارد میتواند مبلغ خسارت را از بیمه طلب کند. اگر خسارات وارده حداکثر بیست میلیون تومان باشد، دعوی مطالبه خسارت در شورای حل اختلاف بررسی میشود و اگر خسارت بیش از بیست میلیون تومان باشد، وکیل میتواند دعوی را در دادگاه عمومی حقوقی پیگیری نماید.
وکیل در این مواقع با جمع آوری و ارائه پرونده به کلانتری محل وقوع جرم، طرح شکایت کیفری کند.این پرونده پس از کلانتری به دادسرای عمومی و انقلاب فرستاده شده و از آن جا قابل پیگیری می باشد.
اگر مصدومیت پدید آمده باشد، شاکی به پزشکی قانونی ارجاع داده شده و پرونده به دادسرا فرستاده میشود. پس از دادرسی، در صورت احراز تقصیرمتهم طبق نظر افسر کارشناس تصادفات و یا کارشناس رسمی دادگستری در تصادفات رانندگی، قرارجلب به دادرسی صادر شده و پس از آن پرونده به دادگاه فرستاده میشود تا قاضی تصمیم نهایی را بگیرد.
بدون حضور یک وکیل با تجربه برای مشاوره و بررسی این دعاوی، احقاق حق و یا تبرئه به درستی صورت نمیپذیرد، چرا که تمام پرونده ها جزییات و حقایق زیادی که معمولا نادیده گرفته میشود اما همین نکات به دادگاه در جهت قضاوت عادلانه کمک شایانی میکند.
در قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی، مقررات گوناگونی برای حمایت از شاکی مجروح، مقررشده است. جبران غرامتها و آسیبهای بدنی و مالی که در اثر حوادث وسایل نقلیه به اشخاص ثالث وارد میآید، در مسوولیت دارندگان وسایل نقلیه موتوری قرارداده شده است.
طبق ماده ۷۱۴ قانون مجازات مصوب ۱۳۹۲ در تعریف قتل غیرعمدی ناشی از تخلفات رانندگی:
چنانچه بیاحتیاطی، بیمبالاتی، عدم رعایت مقررات یا عدم مهارت راننده یا متصدی وسایط نقلیه زمینی یا آبی یا هوایی و … منجر به قتل غیرعمدی شود، مرتکب به شش ماه تا سه سال حبس وبه پرداخت دیه (در صورت مطالبه از سوی اولیای دم) محکوم خواهد شد.
اگر عنصر تقصیر در بین باشد یعنی عمد برای شخص ثابت شود، تعیین مجازات وی به شیوه دیگری در دادگاه پیگیری خواهد بود. طبق تبصره ماده ۱۴۵ قانون مجازات اسلامی مصادیق تقصیر به شرح زیر میباشد:
بی احتیاطی
بیمبالاتی
مسامحه
غفلت
عدم مهارت
عدم رعایت نظامات دولتی
به دلیل مجازات های سنگینی که اغلب به دلیل وقوع تصادفات منجر به فوت صادر میشود. اخذ مشاوره از وکلای تصادفات حاذق و یا حضور وی در جلسات دادگاه میتواند نقش تعیین کننده ای در جریان محاکمه داشته باشد.
طبق ماده ۴۸۸ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲سال مهلت پرداخت دیه، از زمان وقوع جنایت به شرح زیر میباشد:
الف- در قتل عمد موجب دیه، ظرف یک سال قمری
ب- در قتل شبه عمد، ظرف دو سال قمری
پ- در خطای محض، ظرف سه سال قمری
تبصره:
مطابق با ماده ۴۸۹ قانون مذکور درجنایت خطای محض، پرداخت کننده باید ظرف هر سال، یک سوم دیه و در قتل شبه عمدی، ظرف هر سال نصف دیه را بپردازد و به شرح ماده ۴۹۱ همان قانون در مواردی که بین مرتکب جنایت عمدی و اولیای دم بر گرفتن دیه توافق شود ولی مهلت پرداخت آن مشخص نگردد، دیه باید ظرف یکسال از حین تراضی پرداخت گردد.
در صورتیکه مقصر تصادف، از صحنهی منجر به فوت یا صدمه جسمانی به هر دلیلی فرار نماید، مجازات حبس در نظر گرفتهشده برای وی، مورد تخفیف قاضی پرونده قرار نخواهد گرفت و شخص خاطی به بیش از دوسوم حداکثر مجازات مقررشده نیز، محکوم خواهد شد.
اگر فرار از صحنه تصادف خسارتی رخ داده باشد، زیان دیده باید به شورای حل اختلاف یا دادگاه مراجعه نموده و با اعلام مشخصات مالک وسیله نقلیه، نشانی و مشخصات وی را از اداره شمارهگذاری اخذ و با مشاوره وکیل حقوقی تصادفات دعوی مطالبه جبران خسارت طرح نماید.
در ادامه دادگاه یا شورای حل اختلاف، باتعیین کارشناس رسمی دادگستری، میزان خسارات وارده را ارزیابی و در صورت صحت ادعا باتشکیل جلسه رسیدگی طرفین رابرای ادای توضیحات دعوت مینماید.
همانطور که گفته شد امروزه موضوع تصادفات رانندگی با توجه به افزایش وسایل نقلیه ازجمله مسائل و مشکلاتی است که هر فردی ممکن است به آن دچار شود.
معمولا شهروندان در رابطه با حدود مسئولیت و وظایف خود، اشخاص، سقف تعهدات شرکت های بیمه و… آگاهی فراوانی ندارند.
ما در گروه وکلای آهوپای با داشتن خبره ترین وکلای تصادفات در تهران آماده ارائه مشاوره به شما جهت جلوگیری از تضییع حقوق خودتان در حوزه دعاوی تصادفات، مسائل دیه تصادفات، و پرونده های مختلف تصادفات رانندگی در استان تهران و البرز هستیم.