سفته چیست؟ (راهنمای جامع استفاده از سفته)

بالا بردن سطح اطلاعات در برخی از معاملات، سبب بروز خطای کمتر و نیز تسریع بخشی به فرایند معامله و یا شکایت جهت واخواهی حقوق میشود. میدانیم که سند های تجاری رکن و اساس اصلی در پایه گذاری معاملات هستند که به همین سبب ارزش قانونی پیدا کرده اند؛ سفته یکی از اوراق پرکاربرد در امر تجارت است و هنگام ثبت آن برای صادر کننده تعهدی نسبت به پرداخت ایجاد میکند.
به زبان ساده تر میتوان گفت سفته مانند برات نقش ضمانت را ایفا میکند اما تفاوت هایی دارد؛ هرچند بعضی موارد مانند چک چه بسا پر کاربرد تر باشند اما دانستن قوانین و امتیازات سفته هم از نکات قابل توجه بازرگانان است. در ادامه موضاعات مهم در باب سفته و کلیات آن به رشتهی تحریر در آمده است که افزون بر آن میتوانید جهت کسب اطلاعات بیشتر با وکیل چک و سفته آهوپای تماس بگیرید.
سفته چیست و چه تفاوتی با چک دارد؟
سفته سندی است که صادر کننده به موجب آن تعهد میکند مبلغی در موعد معین و یت عندالمطالبه در وجه حامل و یا شخصی معین کارسازی کند؛ در این هنگام طلبکار میتواند تا زمان موعد سفته را پیش خود نگه دارد و یا در ازای دریافت مبلغی کمتر آن را به شخص دیگری انتقال دهد که البته باید آن را ظهر نویسی کند( پیشنهاد میشود در همین راستا برای اطلاع از قوانین ظهر نویسی و انتقال اسنادی چون سفته و چک، مقاله« ظهر نویسی چک به منظور انتقال و ضمانت» را مطالعه کنید).
همچنین سفته از آن دسته اسناد است که بانکها در هنگام پرداخت وام از کسی که درخواست وام دارد دریافت میکنند. مهم ترین تفاوت چک و سفته در دسترسی آسان تر به سفته میباشد به شکلی که معمولا در هر جایی یافت میشود و به دشوار بودن شرایط دریافت دسته چک نیست؛ البته نمیتوان منکر قوی تر بودن چک در قوانین، مجازات و امتیازات آن شد اما در هر صورت سفته به عنوان ضمانت میتواند جایگزین مناسب تری نسبت به چک باشد.
نکته: بر خلاف چک، سفته دارای سقف خاصی است که بر روی آن درج شده و صادر کرد مبلغی جز آن امکان ندارد.
مشخصات سفته چیست؟
اساسا سفته از مشخاصت خاص و قابل تشخیصی برخوردار است و اگر سندی غیر از مواردی چون نوشتن مبلغ دقیق و به اندازه ارزش خود سفته و تاریخ و غیره باشد، شامل مقررات و پیگیری قانونی نیست. گفته میشود که در سفته باید تمبر مالیاتی که شامل نرخ های مختلفی است خریداری شود.
در ماده 308 قانون تجارت علاوه بر تاریخ و امضا، ارزش سفته مشروط به درج مبلغ به حروف، نام گیرندهی وجه است.
سفتهی فاقد نام
سفته بدون نام، حالتی دیگر از نحوه تنظیم سفته است. در این حالت، در تنظیم سند این امکان وجود دارد که بدهکار، سفتهای را که صادر میکند، بدون ذکر نام طلبکار به وی بدهد که در این صورت فرد میتواند یا خودش برای گرفتن در سررسید اقدام یا این که آن را به دیگری حواله بدهد.
عبارت حواله کرد در سفته به شخص دارنده این اختیار را میدهد که بتواند سفته را به دیگری منتقل کند، اما اگر حواله کرد، خط خورده شود، دارنده سفته نمیتواند آن را به دیگری انتقال دهد و تنها خود وی برای وصول آن اقدام کند، علاوه بر آن که میتواند با پشت نویسی آن را به شخص دیگری انتقال دهد.
سوء استفاده از سفته و مجازات آن
در ماده 674 قانون و مجازات های باز دارنده گفته میشود هر گاه اموال منقول یا غیر منقول یا نوشتههایی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یاهر کار با اجرتیابی اجرت به کسی داده شده و بنا بر این بوده است که اشیاء مذکور مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیاء نزد اوبوده آنها را به ضرر مالکین یا متصرفین آنها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.
تفاوت سفته و برات
برات هم از اسناد تجاری در این قسم معاملات است و به اوراقی گفته میشود که به دنبال صدور آن، فردی از فرد دیگر میخواهد که مبلغی را در وجه یا حوالهکرد یک فرد معین یا شخص ثالث در زمان مشخص بپردازد. در برخی موارد افراد گمان میکنند که برات همان سفته است اما در عین شباهت از تفاوتهایی برخوردارند؛ مثلا در برات نام سه نفر باید ذکر شود چون شخص ثالث هم از اهمیت برخوردار است اما در سفته فقط نام صادر کننده و دارنده کفایت میکند، از تفاوت های دیگر میتوان به اهمیت درج محل در برات اشاره کرد که پیش تر در الزامات سفته ذکر نشده بود.
جمع بندی
در زمان کنونی، سفته که شاید به علت تسهیل در حمل و نقل وجه نقد خلق شده بود، به سندی برای ضمانت و انتقال در معاملات و مشاغل زیادی بدل شده است که البته مشکلات خاص خود را مانند اسنادی دیگر چون چک میطلبد؛ عناصر زیادی مانند وصول سفته، ابطال سفته و غیره میتواند از موضوعات مفصلی در این بحث باشد و شما میتوانید برای طرح سوالات خود و همچنین درخواست پیگیری مشکلات خود، از وکیل چک آهوپای مشاوره دریافت کنید.